Utredning visar dyster framtid för samiskan
Det finns saker som talar emot minoritetsspråkens fortlevnad i allmänhet och i synnerhet samiskans överlevnad. Det framkommer en utredning av Lars Elenius från Luleå tekniska universitet, som riksdagen har beställt i syfte att se hur minoritetsspråklagen har genomförts i praktiken.
Sámi Radio, Stockholm: 26.01.2005 kl. 09:47
Hindren för samiskans överlevnad är att det är flest äldre som kan språket och den allmänna moderniseringen och standardiseringen i samhället talar mot en överlevnad för samiskan.
Också tidigare avsaknad av en minoritetspolitik gör sitt till genom att folk har lärt sig att det är majoritetskulturen och språket som är den rätta, framförallt i officiella sammanhang.
Dyster bild Det är en dyster bild som utredaren Lars Elenius visar:
- Det är svårt för små språk att klara sig i det moderna samhället i dag. Det är väldigt mycket som strävar emot. Exempelvis så är ju media som väldigt överväldigande är på majoritetsspråket och det påverkar barnen, säger Elenius.
Samiskan i lingonserien Elenius har tittat lite närmare på Jokkmokks kommun vad gäller samiskan och Haparanda kommun vad gäller meän kieli, alltså tornedalsfinskan, och finska.
Här spelar samiskan i division sex om finska och meän kieli spelar i allsvenskan.
Det är få som kan samiska i Jokkmokks kommun och det spär på osynlighetgörandet av samiskan än mer, som då leder till att ännu färre människor bryr sig om att använda sig av samiskan i kontakter med Jokkmokks kommun.
Passivt motstånd Kommunerna visar en form av passivt motstånd och det bekräftas av Elenius utredning.
Här kan vi läsa att framförallt Kiruna och Gällivare kommuner tillämpar en mycket restriktiv hållning när det gäller att bevilja stöd för minoritetsspråken, där samiska ligger sämst till i alla avseenden.
- Det är stora problem och det gäller också kontakten med myndigheter för samer, säger Elenius.
Har det varit problem med att sätta lagarna i verket? - När det gäller samiskan kan man säga det, säger Lars Elenius.
Onsdag 7.55
Läs också: För lite pengar till minoritetsspråk
|